Снежни елхички с кондензирано мляко
Сладкиши с кондензирано мляко и орехи.
Необходими продукти:
- 1 голяма кутия кондензирано мляко (около 500 мл; руската сгушчонка върши идеална работа)
- 3 ч.ч. брашно
- 1 яйце
- 4 с.л. захар
- 125 г масло
- 100 г орехи
Начин на приготвяне:
1. Заделете си 200 мл от кондензираното мялко, които ще ви потрябват по-нататък в рецептата.
2. Разбийте яйцето със захарта, добавете маслото на стайна температура, а след като сместа го абсорбира, изсипете кондензираното мляко и разбъркайте отново. С миксер ще ви е по-лесно, но той може да се ползва до един момент. После ще трябва да месите на ръка.
3. Постепенно вкарайте брашното в сместа и замесете твърдо еластично тесто.
4. Разделете тестото на две части, замесете ги на топки, увийте в стреч фолио и приберете във фризера.
5. След като замръзнат, рендосайте тестатата на едро ренде. Застелете тавичка за печене с хартия и гответе стърготините до покафеняване на 200 градуса във фурна без вентилатор. Може да се наложи да направите няколко тура печене, но те отнемат по около 3 минути, така че няма да се забавите много. Внимавайте да не прегорите тестените стружки.
6. Охладете стърготините и в купа ги смесете с натрошените орехи и заделеното кондензирано мляко.
7. Намокрете вътрешността на малка чашка с вода. Потърсете си чаша, чиято форма да е като обърнат вулкан. Всеки има в дома си поне една такава. Обикновено ракиените имат тази форма.
8. Приберете плътно част от сместа вътре. Натиснете добре, а после с рязък замах извадете. Така се оформят елхичките.
9. Подредете в поднос и посипете с пудра захар, която да имитира сняг.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ