Крем с подсладено кондензирано мляко
Млечен крем с карамел и ванилия.
Необходими продукти:
За карамела:
- 160 г фина рафинирана захар
- 100 мл кипяща вода
За крема от мляко и яйца:
- 1 консерва подсладено кондензирано мляко (400 мл)
- 2 консерви пълномаслено мляко – може да използвате кутийката от кондензираното мляко, за да премерите количеството
- 3 яйца
- ½ ч.л. екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
На карамела:
1. Сложете захарта в тенджера на среден огън и гответе докато започне да се топи. С помощта на дървена лъжица разбърквайте от време на време, за да се разтопи равномерно.
2. Когато захарта стане на тъмно-кафяв сироп, прибавете водата – внимавайте да не се изгорите – и гответе докато не останат бучки захар.
3. Свалете от огъня и излейте карамела в кръгла тавичка с диаметър 19 см, като покриете хубаво стените и заделете.
На крема:
1. Загрейте предварително фурната на 200ºC.
2. Сложете всички необходими продукти в блендера за няколко минути. Изсипете сместа в приготвения съд и покрийте с фолио.
3. Сложете в друг по-голям съд, който ще напълните с гореща вода, колкото да достигне половината от ръба на малката тавичка. Печете в тази водна баня 1 час и 30 мин. или докато забодена клечка за зъби (или върхът на ножа) излиза чиста.
4. Оставете да се охлади и след това дръжте в хладилника поне 6 часа.
5. Извадете от тавата и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ