Сметанова торта с шоколадова глазура
Домашна торта с ванилови блатове, сметанова сърцевина и заливка от маслен крем с какао.
Необходими продукти:
За тестото:
- 4 яйца
- 2 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. сметана
- 2 ч.л. сода, угасена в оцет
- 2 ч.ч. брашно
- аромат ванилия или плодов аромат на прах
- орехи по желание
За крема:
- 3 ч.ч. сладкарска сметана
- 1,5 ч.ч. захар
За глазурата:
- 4 с.л. мляко
- 12 с.л. захар
- 200 грама масло
- какао на прах
Начин на приготвяне:
1. С миксер разбийте в дълбока купа яйцата със сметаната за блата, захарта, гасената сода, брашното, аромат по избор и ядките.
2. Разделете блата на 4 части и печете последователно за по около 10 минути или докато прецените, че са готови.
3. През това време направете крема като разбиете сладкарската сметана със захарта.
4. Слепете блатовете един за друг със сметаната, като я разпределите равномерно между трите спойки. Можете да си запазите и малко за украсата.
5. Пригответе глазурата като разтопите маслото на водна баня, прибавите млякото, захарта и какаото (между 4 и 8 с.л.) и разбърквате до хомогенизиране.
6. Залейте сладкиша с глазурата, разпределете я равномерно и приберете в хладилник за да се стегне. Ако сте си заделили сметана за украса, оформете си фигурки от нея.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ