Регистрация

Торта Черна гора

Торта Черна гора
Трудно   |   Порции 12   |   Видяна: 5657

Торта с ликьор и череши.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 250 г масло, нарязано на кубчета
  • 1 с.л. разтворимо кафе
  • 1 ½ ч.ч. (375 мл) топла вода
  • 200 г тъмен шоколад
  • 1 ½ ч.ч. пудра захар
  • 1 ½ ч.ч. брашно с набухвател
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1/4 ч.ч. какао на прах
  • 2 яйца
  • 2 ч.л. ванилова есенция
  • 600 мл готварска сметана (40%)
  • 1/4 ч.ч. черешов ликьор
  • 2 х 425 г консерви череши, изцедени и нарязани на половинки

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 130 С. Намажете с мазнина кръгла тавичка за торти с размер 22 см. и я покрийте с хартия за печене.

2. Разтопете маслото в средно голяма тенджерка. Прибавете към него кафето и водата, последвани от шоколада и захарта. Бъркайте върху на котлона на слаб огън докато се получи гладка смес, без да кипва. Прехвърлете сместа в голяма купа, за да се поохлади.

3. Разбъркайте сместа на слаба степен с миксера или на ръка с дървена лъжица и постепенно прибавете пресятото брашно и какаото на прах – на три пъти. Прибавете яйцата едно по едно и при постоянно бъркане. Накрая добавете и ваниловата есенция. Прехвърлете тестото във формата/тавичката за печене.

4. Изпечете в предварително загрята на 130 С фурна за час и половина. Оставете блата във формата да изстива 5 минути, после го извадете и прехвърлете върху решетка, за да се охлади напълно.

5. Разбийте сметаната на твърд сняг (след половин час във фризера ще получите по-лесен за боравене крем).

6. Изравнете горната част на кекса, така че да стане плосък. Разрежете го на три еднакви блата. Поставете единия блат върху поднос/ чиния за сервиране. Намажете го с 1/3 от черешовия ликьор, покрийте го с 1/3 от сметаната и половината от черешите. Сложете отгоре втория блат и повторете. Най-отгоре покрийте с третия блат. Намажете тортата с останалата част от черешовия ликьор и сметаната. Украсете я с черешите и парченца шоколад.

Бележка: ако предпочитате, можете да направите тортата на 2 етажа, като в този случай ще трябва да разделите съставките на 2 и да ги разпределите и наредите според описанието по-горе.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта