Сладка обредна питка с плънка от мармалад
Пирог с пълнеж от домашен плодов мармалад.
Необходими продукти:
За тестото:
- 3 ч.ч. брашно
- 20 грама жива мая
- 4 с.л. мляко
- 4 с.л. маргарин
- 1 с.л. захар
- настъргана лимонова кора - около 20 грама
- 1 ч.л. сол
За плънката:
- 250 грама конфитюр от кайсии (можете да опитате и с вишни, ягоди, сини сливи или друг любим конфитюр)
- 100 грама орехови ядли
- 20 мл растителна мазнина за намазване
Начин на приготвяне:
1. Замесете тесто като разтворите маята в затопленото мляко, в което предварително сте сипали захарта и лъжичка брашно. След като сместа шупне, я изсипете в пресятото брашно, добавете маргарина, лимоновата кора и солта. Месете докато спре да лепне по ръцете и оставете да втаса за минимум 30-тина минути на топло.
2. Премесете отново, откъснете си една малка топка от тестото, а останалото разстелете в намазнена тава като покриете и стените й. Отгоре разпределете мармалада и ядките.
3. От топката, която си откъснахте, направете лентички или фигурки и украсете като пай.
4. Печете до готовност в средата на предварително загрята фурна на 180 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ