Сладък пирог с орехи и сметана
Пай с домашно маслено тесто и плънка от ядки с карамел и млечен сос.
Необходими продукти:
- 150 грама масло - размекнато
- 100 грама захар
- 1 яйце
- 300 грама брашно
- щипка сол
- 50 грама твърдо масло
- 200 грама захар
- 300 грама орехи
- 200 мл сметана
- 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
1. Разбийте размекнатото масло със 100 грама захар и след това добавете брашното, солта и яйцето. Омесете тесто, увийте го в стреч фолио и го приберете в хладилника.
2. Разтопете твърдото масло, добавете в него 200 грама захар и направете светъл карамел. Добавете сметаната и ядките и оставете да се вари на слаб огън за 3 минути. След това оставете да се охлади.
3. Вземете 2/3 от тестото и го разстелете по дъното и стените на формичка за печене на кекс. Изсипете ореховия крем вътре.
4. Останалото тесто разточете на кора и покрийте пирога отгоре. Слепете хубаво краищата и намажете с яйчен жълтък за спойка и блясък.
5. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40-50 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ