Празнична погача с аромат на ванилия
Топла пухкава домашна питка с мека сърцевина и ванилов дъх.
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 5 яйца
- 200 грама захар
- 200 грама маргарин
- 100 грама жива мая
- 5 грама ванилова есенция
- 1 ч.л. сол
- вода или мляко - колкото поеме
- жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в млякото с малко захар и брашно до шупване.
2. Замесете тесто от продуктите и щом спре да се лепи по ръцете, го оставете да втасва.
3. Когато увеличи обема си почти тройно, го премесете и отново оставете да втасва втори път.
4. Отделете си част от него за украса (около 1/4-1/5), а останалото оформете на питка и сложете в намазнена тавичка.
5. От заделеното тесто оформете плитка или други орнаменти по желание и украсете с тях кората на хляба.
6. Намажете с разбит жълтък и пуснете да се пече до готовност на 180-190 градуса.
7. Щом извадите от фурната, увийте в хавлиена кърпа за двадесетина минути, за да се отпусне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ