Скариди с джинджифил, зелен лук и чесън
Пикантни пържени скариди със сос.
Необходими продукти:
- 16 бр. скариди, обелени и почистени от вените, но със запазени опашки
- фина морска сол и прясно счукан черен пипер на вкус
- 4 скилидки чесън, фино нарязан
- 1 парче от 2,5 см джинджифил, нарязан на жулиени
- 2 чили чушлета, нарязани по диагонал
- 6 стръка зелен лук, нарязан на жулиени
- 3 с.л. зехтин Еxtra virgin
- 1 с.л. соев сос
- 3 с.л. вермут
Начин на приготвяне:
1. Разрежете на две по дължина скаридите (но не докрай, а да станат с форма на пеперуда) и ги подсушете със салфетки. Сложете ги в купа със сол, черен пипер и малко зехтин. Оставете купата в хладилника, докато приготвяте останалите необходими продукти. Малко преди поднасяне, сгорещете тиганче на умерен огън и запържете скаридите от двете страни до розово. Прехвърлете в чиния.
2. Прибавете зехтин в същото тиганче, така че да покрие хубаво дъното. Прибавете зеления лук, джинджифила и чилитата и запържете, докато си пуснат аромата. Сложете чесъна и соевия сос и продължете да запържвате като разбърквате, за да не загорят. Сипете малко вермут и върнете скаридите в така получения сос. Разбъркайте бързо и сложете в чиния, за да поднесете.
3. Подходяща гарнитура е задушен бял ориз и запържена тиквичка с лук шалот, чесън и препечени семена сусам.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ