Свински бут с картофи и пащърнак
Печено свинско със зеленчуци и подправки.
Необходими продукти:
- 1 горен свински бут около 1,5 кг
- 6 големи картофа
- 3 глави червен лук
- 3-6 корена пащърнак или моркова
- 12 клонки карамфил
- сол и пипер на вкус
- 12 скилидки чесън
- 1 с.л. кафява захар
- 100 мл вино
- 100 мл вода или месен бульон
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, нарежете на големи парчета и прехвърлете в голяма тава. Добавете нарязаниите на едро червен лук и пащърнак. Залейте с виното и водата (бульона), посолете и опипрете.
2. Месото обтрийте добре със сол и пипер. Чесъна обелете и разполовете по дължина всяка скилидка. Направете разрези в месото и скрийте в тях чесъна и клонките карамфил.
3. Поставете мръвката върху зеленчуците в тавата и увийте с алуминиево фолио много добре.
4. Печете на 200 градуса за 1 час. Намалете огъня на 180 и гответе още 1:30 часа.
5. Развийте фолиото, поръсете месото с кафявата захар и печете още 40 минути до 1 час. Когато коричката на месото ви се стори апетитна, извадете от фурната, оставете да почине 10-тина минути и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ