Глазирано свинско с балсамов оцет
Печени свински пържоли на фурна с меден сос и балсамов оцет.
Необходими продукти:
- 4 свински пържоли (или друга част от прасето по желание; общо около 850-1000 грама)
- 120 мл тъмен балсамов оцет
- сол и пипер
- 2 с.л. мазнина за готвене
- 2 с.л. доматен концентрат
- 50 г мед
- 4 скилидки чесън
Начин на приготвяне:
1. Свинските пържолки обтрийте със сол и пипер и покапете с мазнинка.
2. Запечатайте на силно сгорещен тиган за около минута от страна. Извадете и подредете в тавичка.
3. Балсамовия оцет изсипете в касерола и оставете да се подгрява и къкри на умерен огън докато се сгъсти. Процедурата е доста миризлива, затова си подсигурете добра абсорбация.
4. В сгъстената и махната от огъня редукция добавете меда, намачкания на паста чесън и доматения конценрат. Разбъркайте хубаво.
5. С получения сос залейте месото и го пъхнете във фурната за 20-30 минути (в зависимост от дебелината на мръвката) на 190-200 градуса. Можете 2/3 от времето на готвенето да покриете с капак или алуминиево фолио и после да разгърнете, за да се запече.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ