Свински бут със сладко от кайсии
Печен свински бут със сладка коричка от мед и мармалад.
Необходими продукти:
- 1 свински бут (около 3 кг)
- 3-4 с.л. карамфилчета на клонки
- 8 с.л. мармалад от кайсии
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. горчица (мека)
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Накиснете свинския бут в голям съд със студена вода за една нощ. След това извадете, подсушете и обтрийте със сол и пипер.
2. Направете напречни разези през месото от всички страни. В тях скатайте карамфилчетата.
3. Увийте бута в алуминиево фолио и бутнете в предварително загрята на 170 градуса фурна за 120 минути. Преценявайте така: на всеки 500 г се пече по 20 минути.
4. Махнете фолиото и оставете да се запече за още 20 минути без него.
5. През това време изсипете в касерола сладкото, меда и горчицата и подгрейте до кипване. След това намалете огъня и оставете да прикъкря за 5-6 минути.
6. Извадете тавата, намажете месото с получения сос и върнете във фурната за още 20 минути.
7. Извадете отново и оставете да почине 10-тина минути преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ