Салата тако със скариди и авокадо
Листни зеленчуци с морски дарове, авокадо и чери домати.
Необходими продукти:
- 400 г бланширани или просто почистени скариди (размразени)
- сол и пипер
- 2 лайма
- 2 с.л. олио
- 1 маруля или салата романо
- 10 чери доматчета
- връзка магданоз
- 2 плода авокадо
- 4 с.л. студено пресован зехтин
- 1 с.л. мед
- лют пипер на люспи
- тако или тортила чипс за поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Скаридите отцедете от водата, ако има такава и прехвърлете в купа. Овкусете със сол и пипер, разбъркайте, полейте със сока на един лайм и разбъркайте отново.
2. Сгорещете олиото в тиган и на няколко тура изпечете скаридите за по минута-две от страна, като ги редите в съда без да се докосват. Използвайте щипки за обръщането. Ще разберете, че са готови по златистия загар на коричката им. Извадете в отделен съд.
3. Измийте и нарежете на едро салатата. Изсипете в голяма купа. Разполовете чери доматите и добавете при салатата. Авокадото разделете на две пловини, извадете сърцевината с лъжица и нарежете на кубчета. Добавете към зеленчуците. Остава да наситните магданоза и да го прибавите към салатата.
4. Смесете зехтина с меда, сока на един лайм, лютия пипер, 2/3 ч.л. сол и 1/2 ч.л. черен пипер в съдинка. С този сос овкусете салатата. Чак след това добавете скаридите и разбъркайте нежно. Готово е за поднасяне, като по желание можете да украсите с царевичен чипс.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ