Салата с краставици, айсберг, царевица и ягоди
Луксозна салата, направена вкъщи от листни зеленчуци с краставица и меден дресинг.
Тази салата ме спасява всеки път, когато поканя приятели вкъщи и нямам време за готвене. Не съм от хората, които просто биха купили пакетче чипс, но всяко готвене изисква своите минути внимание, а за жалост често не разполагаме с тях. Все пак и близките се радват на жеста храната да бъде приготвена специално за тях, затова с едно ходене за пресни продукти до плод-зеленчука в съседния блок, си решавам проблемите. А готвенето ми отнема около 20 минути. Друг плюс на тази салата е, че се връзва еднакво добре с бели вина и с ракия, та с един куршум успявам да угодя и на двата пола в компанията.
Необходими продукти:
- 1 топка (глава) айсберг
- 2 краставици
- 1 голяма консерва сладка царевица
- 1 кутия листа бейби спанак (около 100 грама)
- 600 г пресни ягоди
- микс семена (чиа, лен, мак, сусам)
- маслини по желание
За дресинга:
- 2 ч.л. горчица
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. тъмен балсамов оцет
Начин на приготвяне:
1. Пригответе си индивидуалните чинии предварително, за да ви е най-лесно. От кутията със спанака си отделете 24 сравнително мънички листенца за украсата. Останалите листа измийте в гевгир под течаща вода и отцедете много хубаво. После разпределете в блюдата.
2. Айсберга нарежете или накъсайте. Най-често хората правят и двете като по-горните листа късат, а когато топчицата стане по-стегната - режат като зеле. Признавам, че и аз правя така. Каквото си накълцате, с това покрйте спанака. По-добре е да бъдат накъсвани с ръце тези листа. Ала по-бързо е да ги нарежете. Само не ги ситнете.
3. Краставиците обелете, измийте и разрежете на две части по дължина. След това разделете всяка от тях на още две. После режете сравнтелно едри кубчета и с тях поръсете върху айсберга.
4. Следва да отцедите царевицата от соса на консервата и да я разпределите върху ордьоврите. Отгоре поръсете със семена по ваш вкус.
5. Ягодите измийте, нарежете на четвъртини и обрисувайте с тях борд на чинията. Ако нямате маслинка за украса – сложете ягодка. Встрани от нея наредете по 4 листа спанак. Ако имате лоло росо, рукола или нещо друго – отпуснете се в декорацията.
6. Смесете продуктите за дресинга и оставете всеки сам да си сложи колкото му е сладко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ