Обедна салата с риба, пъдпъдъчи яйца, айсберг и маслини
Зелена салата с пържена риба, пъдпъдъчи яйца, чери домати, маслини и горчичен сос.
Необходими продукти:
- листата на 1/2 глава айсберг
- 200-250 мл филе бяла риба или друго обезкостено рибно филе по избор
- 4 с.л. олио за готвене
- сол и пипер
- 100 г зелени маслини без костилка
- 400 г чери домати
- 8-12 пъдпъдъчи яйца
За дресинга:
- 50 мл студено пресована растителна мазнина
- 1/2-2/3 ч.л. горчица - зависи от мекотата, ако е медена, може и цяла чаена лъжица
- 1,5 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.л. захар
- 1/3 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер - млян
- 2 кисели краставички
Начин на приготвяне:
1. Сложете яйцата да се сварят като засечете 6 минути след кипването на водата и махнете от котлона. След това охладете със студена вода и обелете.
2. Не чакайте със скръстени ръце варенето на яйцата, а гответе през това време. Измийте листата айсберг и ги накъсайте на парчета в общо блюдо или в индивидуални чинии.
3. Филетата риба нарежете на кубчета със страна около 1,5 см. Сгорещете олиото и изпържете вътре рибните филета за 3 минути на умерен огън. Извадете в чиния, застлана с домакинска хартия.
4. Маслините разполовете, чери доматите измийте и нарежете на четвъртини.
5. Направеет дресинга като наситните много добре киселите краставички и ги изсипете в буркан. Залейте със зехтина, добавете захарта, солта, пипера, горчицата и лимоновия сок и сложете капак. Друсайте силно и енергично докато се получи хомогенна смес.
6. Яйцата обелете и също разполовете.
7. Сглобете салатата като съберете всички продукти в купа, залеете с дресинга и разбъркате нежно. Или пък подредете резени домати, маслини и кубчета риба върху айсберга в основата на индивидуалната чиния и отгоре полеете с дресинг. Чак след това сложете половинки пъдпъдъчи яйца. Тази салата е идеална компания към чаша бяло вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ