Руски великденски сладкиш от извара със сушени плодове
Сладкиш без брашно от извара, яйца, масло, сушени плодове и ядки, който се сервира на Великден в редица страни от Руската федерация.
Необходими продукти:
- 500 г извара
- 100 г захар
- 125 мл течна млечна незаквасена готварска сметана с висока масленост - около 31%
- 1 с.л. лимонова кора
- 1 с.л. портокалова кора
- ванилия
- щипка сол
- 2 яйца
- 75 г масло
- 40 г филирани бадеми (или други ядки по желание)
- 50 г стафиди
- по 25 г сушени череши и сушени кайсии (или 50 г от едно от двете)
- сладкарска декорация или ядки и сушени плодове за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Изсипете изварата в гевгир и претрийте в купа.
2. Добавете захарта, яйцата, сметаната, цитрусовите корички (използвайте кори от био портокали и лимони, защото другите се обработват с неядливи препарати), ванилията, солта и маслото. Маслото трябва да е много меко или втечнено.
3. Разбъркайте първо на ръка, а после и с миксер до получаването на гладък крем. Прехвърлете крема в касерола.
4. Сложете на слаб към умерен огън и подгрявайте като бъркате постоянно. Трябва да стигне почти до точката на кипене, но не и да завира.
5. В голяма купа или леген сипете ледена вода и потопете касеролата вътре. Бъркайте известно време, за да се охлади без да хваща шупли.
6. Охладения крем покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 2 часа.
7. Наситнете си стафидите и другите сушени плодове. Ако използвате цели бадеми или други ядки, ги наситнете, но с нож - не минавайте през чопър. Изсипете ядките и плодовете в крема и разбъркайте.
8. Покрийте с тензух подходяща малка тава или малък съд с високи бордове. Изсипете крема вътре и заравнете. Ако останат висящи краища от тензуха, завийте с тях сладкиша отгоре. След това поставете тежест и върнете в хладилника за 12 часа.
9. Внимателно извадете десерта с помощта на тензуха и обърнете в купа или голяма чиния. По желание украсете с ядки и сушени плодове или с шарена сладкарска декорация. Дръжте в хладилник.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ