Английски великденски кифлички
Домашна кифла с плодове.
Необходими продукти:
- 1 кг брашно
- 120 г захар
- 60 г мая
- 20 г сол
- 30 г мляко на прях
- 250 г яйца
- 200 г масло
- 5 г подобрител за тесто (по желание)
- около 550 мл вода
- 200 г стафиди
- 150 г микс от плодове
- 150 г обикновени стафиди
- малко канела
- индийско орехче и универсална подправка
Начин на приготвяне:
С тази рецепта се получават меки, сочни и страхотно ароматни и вкусни английски великденски кифлички. Получават се около 50 и повече.
1. Накиснете стафидите султанас и обикновените стафиди в гореща вода, за да ги почистите и да омекнат.
2. Смесете с миксер брашното, захарта, маята, солта, млякото на прах и мазнината в купа за миксер, и бъркайте, докато получите смес подобна на едри трохи. Добавете яйцата, отново разбъркайте с миксера и оставете да престои малко.
3. Постепенно добавете водата, но не наведнъж. Вижте каква плътност на тестото сте получили и преценете дали има нужда от още вода. Ако е сухо и не лепне, добавете още малко вода. Ако е лепливо отвън, а сухо отвътре, месете с миксера още малко време. Ако тестото е прекалено течно, с прекалено много добавена вода, значи трябва да добавите брашно.
4. Когато получите желаната консистенция на тестото, добавете сушените видове стафиди и микса от плодове и подправките.
5. Оставете да престои и ферментира за около 30 минути, после го премесете енергично, удряйки го върху повърхността, върху която месите, и оформете малки кръгли топки, по около 6 грама всяка.
6. Сложете топките върху тави и ги оставете да се надигнат за около 30 минути , или докато удвоят размера си. След това направете сместа за кръстовете.
7. Рецепта за сместа за кръстовете: 150 г брашно, 50 г зехтин и 130 мл вода.
8. Разбъркайте с миксера, докато всичко се комбинира добре, около 5 минути. Изсипете сместа в пош и направете с приставката кръстове върху кифличките.
9. Печете на 190-200 градуса, докато станат златисто кафяви. Поръсете със захарен сироп, когато са вече изпечени. Или сложете глазура от кайсии.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ