Ризото с гъби
Ризото без месо с два вида гъби и пармезан.
Необходими продукти:
- 25 г сушени манатарки
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 50 мл бяло вино
- 800 мл месен бульон (може и на кубчета)
- 3 с.л. масло
- 400 г ориз арборио (или друг ориз по ваш избор)
- 4-8 пресни печурки
- 70 г пармезан
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Измийте хубаво сухите гъби под течаща вода и след това ги залейте с 200 мл вряла вода. Оставете за 15-20 мнути да набъбнат.
2. Лука обелете и наситнете.
3. Отцедете гъбите от врялата вода, но не я изхвърляйте. Смесете я с виното и месния бульон, а гъбите - нарежете.
4. В тиган или касеролка сгорещете маслото и изсипете наситнения лук. Добавете манатарките, после ориза и при постоянно размешване гответе докато оризът стане прозрачен.
5. Сипете половината от бульона с виното и гъбената течност и разбърквайте периодично. Когато бульонът почти се изпари, долейте още. Гответе по този начин в продължение на половин час. Тогава оризът трябва да е готов, а течността точно да ви е стигнала.
6. През това време рендосайте пармезана, пресните печурки нарежете на средни парчета, а чесъна намачкайте.
7. Запържете печурките с чесъна в маслото.
8. В готовия вече ориз изсипете 2/3 от пармезана (на око) и разбъркайте докато се разтопи.
9. Поднесете в порции, поръсени с останалия пармезан и гъбената запръжка. По желание можете да украсите с листенца пресен магданоз или босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ