Ризото с гъби и резене
Необходими продукти:
- около 2 шепи гъби по избор, нарязани
- 1 глава лук, нарязан
- 1 връзка нарязан див копър
- чесън
- магданоз
- ориз за ризото, за 4 порции или около 3 шепи
- бяло вино
- бульон - кубче или пресен зеленчуков или пилешки бульон
- сокът на 1 лимон
- прясно смлян черен пипер и сол
- пармезан
- малко масло и олио
Начин на приготвяне:
1. В тиган с дебели стени сгорещете олиото и запържете на слаб огън лука и чесъна за известно време, докато се глазират.
2. Прибавете ориза и разбъркайте с дървена лъжица докато оризът стане леко прозрачен.
3. Изсипете чаша бяло вино и прибавете гъбите и резенето. Бъркайте докато виното се абсорбира.
4. Започнете да добавяте по малко от бульона. Разбъркайте ориза, така че да поеме бульона и гответе докато стане ал денте - около 25 мин.
5. Когато добавите и последната част бульон, сложете лимоновия сок, малко масло и магданоза. Бульонът е солен, но все пак опитайте дали е необходима още сол. Овкусете и с много пипер. Разбъркайте отново и поднесете с прясно настърган пармезан. Върви чудесно и със салата - домати или бейби салата с винегрет.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ