Ризото с гъби и рукола
Ориз без месо и с много добавки.
Необходими продукти:
- ориз - около 3-4 шепи
- 4-5 гъби по избор, нарязани на кубчета
- 1/2 голяма глава лук (или 1 малка), нарязан на кубчета
- 1/2 резене (запазете за украса!), нарязано
- 1 скилидка чесън, нарязан на кубчета или счукан
- 1/4 ч.ч. коняк
- 4 ч.ч. пилешки бульон
- сокът на 1/2 лимон
- зехтин Extra Virgin
- 1 бучка масло
- сол
- пипер
- пармезан
За салатата:
- рукола
- лимонов сок от 1/2 лимон
- зехтин Extra Virgin
- сол
- смлян пипер
Начин на приготвяне:
1.Сложете зехтин Extra Virgin в дълбок тиган - направете около 3-4 кръгчета с бутилката. Добавете бучката масло. Сложете ориза и бъркайте докато стане полу-прозрачен. Около 4 мин.
2.Добавете гъбите и резенето.
3.Деглазирайте с 1/2 ч.ч. бульон. Оставете да се абсорбира.
4.Продължавайте да добавяте бульон, малко по малко и не спирайте да бъркате.
5.След около 15 мин. добавете коняка.
6.Продължавайте да добавяте бульон. Може да не използвате целия. Опитайте ориза - трябва да се получи "ал денте". Общото време за готвене е около 1/2 час.
7.Добавете лимонов сок, сол, пипер на вкус.
8.Украсете с пармезан и листа папрат!
На салатата: Разбъркайте зехтина Extra Virgin, лимоновия сок и солта и пипера. Прибавете руколата. Поднесете!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ