Рибни филета в орехова панировка и сос
Подлютена риба "плува" в река от сос Миниер.
Необходими продукти:
За рибното филе в орехова панировка:
- 6 филета от сладководна риба от по 150-200 г
- 2 ч. ч. печени орехи
- 1 ч. ч. брашно
- 3 яйца
- ½ ч. ч. прясно мляко
- микс подправки (сол, червен и черен пипер, чеснова сол)
- 60 мл слънчогледово олио или олио от гроздови семки
За соса Миниер:
- 1 ½ лимони, обелени и разрязани на четвъртинки
- 3 ½ с. л. сос Уорчестър
- 1 ½ с. л. лют сос (табаско)
- 4 с. л. пълномаслена сметана
- 450 г масло
- 1/8 ч. л. морска сол
- 1/8 ч. л. бял пипер
Начин на приготвяне:
На рибните филета:
1. Леко овкусете рибните филета с подправките.
2. Пасирайте орехите и малко галета (по желание) с пасатор или блендер. Прехвърлете ги в плитка купичка или чиния и ги оставете настрана.
3. В средно дълбока купа разбийте яйцето с малко мляко и оставете настрана. В отделна купа изсипете брашното и оставете настрана.
4. Потопете филетата първо в брашното, след това в яйцето и накрая в сместа от орехите и галетата, като притискате и внимавате цялото филе да бъде покрито добре.
5. Изсипете олио да покрие на дъното на тиган и го загрейте. Внимателно поставете рибните филета в сгорещеното олио и ги запържете до златисто и от двете страни.
6. Ако рибата не е напълно сготвена, поставете я в плитка тавичка и я запечете още 5-8 минути във фурната на 230 С.
На соса Миниер:
1. В дълбок тиган смесете лимоните, лютия сос, соса „Уорчестър” и сметаната. Поставете на средно силен котлон и бъркайте постоянно в продължение на 3-4 минути. Докато бъркате, внимателно притискайте лимоните, за да пуснат сока си.
2. Постепенно добавете маслото - лъжица по лъжица и при постоянно бъркане. Когато добавите последната лъжица масло, оттеглете от котлона и продължете да бъркате.
3. Добавете солта и черния пипер. Разбъркайте добре.
4. Прецедете сместа през фина цедка.
Залейте рибните филета със соса Миниер и сервирайте!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ