Риба с чушки и моркови в доматен сос
Скумрия с чушки в доматен сос.
Необходими продукти:
- 1 кг скумрия - почистена (или друг вид риба по избор)
- 1/2 ч.л. лют пипер
- сол
- 1 червена сладка чушка
- 1 зелена сладка чушка
- 1 голяма или 2 малки глави лук (около 150 г общо)
- 1 морков
- 2 с.л. растителна мазнина за готвене
- 3 кисели краставички
- 4 скилидки чесън
- 500 г домати от консерва домати в собствен сос или директно 500 мл доматен сос
- черен пипер
- 1 ч.л. сух риган
- 1 с.л. захар
- 100-200 мл вода
- босилек или магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Рибата измийте, подсушете и нарежете на шайби с дебелина около 2,5 см. Поръсете със сол и лют пипер и оставете настрана.
2. Лука наситнете, чушките разполовете и нарежете на тънки лентички, чесъна намачкайте, а моркова нарежете на ситни кубчета. Киселите краставички също наситнете.
3. Доматите отцедете от сока и пюрирайте. Можете да използвате и готов средно гъст доматен сос.
4. Сгорещете олиото и запържете в него лука за 3 минути. Добавете чушките и моркова и гответе на умерен огън още 3-4 минути като периодично разбърквате.
5. Добавете чесъна и киселите краставички и гответе 2 минути. Залейте с доматения сос, овкусете с риган и черен пипер, поръсете захарта и кипнете. Оставете да къкри на умерен огън няколко минути.
6. Ако сосът е гъст, добавете вода и кипнете отново. Подредете парчетата риба, захлупете с капак и гответе 5 минути. После обърнете парчетата риба внимателно с щипки и гответе под капак още 5 минути.
7. Махнете от огъня и поръсете с пресни листа магданоз и босилек. Готово е за сервиране.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ