Мусака с риба, картофи, сметана и кашкавал
Печена риба с картофи и моркови под заливка от кашкавал и сметана.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 1 глава лук
- 1 морков - около 120-150 г
- 1 с.л. олио
- сол и пипер
- 700 г филе от бяла риба или друго рибно филе по желание (треска, лаврак, тилапия, пангасиус, ципура, скумрия или каквото харесвате, но без кожа и кости)
За заливката:
- 1 яйце
- 220 г кашкавал
- 250 мл течна млечна готварска сметана
- сол и пипер
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете и нарежете на шайби. Прехвърлете в тава, като прецените размера така, че да се получат 2 реда картофи, но не повече. Поръсете със сол и пипер, разбъркайте и заравнете.
2. Рендосайте моркова и наситнете лука. Сипете олиото в тиган и запържете лука и моркова за 3-4 минути на умерен огън. Овкусете със сол и пипер и прехвърлете в тавата като заравните на пласт над картофите.
3. Рибните филета ръснете със сол и пипер двустранно и подредете отгоре.
4. Направете заливката като разбиете яйцето в купа, добавите сметаната, овкусите със сол и пипер и след това рендосате кашкавала отгоре. Разбъркайте хубаво и залейте ястието.
5. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор за 35 минути. След изваждане изчакайте 5 минути и можете да разрежете като мусака и да поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ