Мусака с риба и картофено пюре
Рибен пай или пай с риба в млечен сос с коричка от картофи и кашкавал.
Необходими продукти:
- 1,2 кг картофи
- 2 ч.л. сол
- 550 мл мляко
- 1/2 глава лук
- 1 дафинов лист
- 6 зърна бахар
- 700 г филе от риба от вид по желание (пангасиус, треска, ципура, сьомга или друга обезкостена)
- 50 г масло
- 1,5 с.л. брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. черен пипер
- листата на връзка магданоз
- 2 с.л. лимонов сок
- 30 г масло + сол и пипер + 50 мл мляко за пюрето
- 1 голям домат
- 25-30 г пармезан, кашкавал или друго жълто сирене
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, разполовете, измийте и сложете в тенджера. Залейте с вода, добавете 2 ч.л. сол и варете до готовност.
2. Млякото изсипете в дълбок тиган, добавете 1/2 глава лук (цяло парче), дафинов лист и бахар и кипнете на умерен към слаб огън.
3. Щом заври, пъхнете в него парчетата рибно филе и похлупете с капак. Оставете да се вари 4 минути. След това обърнете, пак захлупете и дръжте още 2 минути.
4. Сварената риба извадете от млякото, а него прецедете. Рибата накъсайте на парченца.
5. Сгорещете в тиган 50 г масло и поръсете с брашното. Бъркайте докато се образуват валци. След това постепенно налейте прецеденото мляко от варенето на рибата и бъркайте докато се получи гладък сос. Изчакайте да кипне и добавете рибните парченца.
6. Наситнете листата на магданоза и ги изсипете при рибата. Заделете си част за поръсване след печене. Овкусете със сол и пипер и сипете лимоновия сок. Оставете да покъкри няколко минути на слаб огън до сгъстяване.
7. През това време обелете домата и го наситнете или рендосайте на едро ренде.
8. Готовата риба изсипете в неголяма тава. Отгоре поръсете доматените парченца.
9. Готовите картофи намачкайте на пюре с масло, сол, пипер и мляко. Трябва да стане с гладка текстура. С полученото пюре покрийте рибата и доматите и заравнете нежно с вилица, като се постараете да не разрушите пластовете отдолу.
10. Поръсете рендосан кашкавал или пармезан и пъхнете тавичката в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути.
11. След изваждане поръсете с пресен магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ