Рецепта за лакса ризото
Люта паста с бобени кълнове и скариди.
Необходими продукти:
- 1/3 или половин пакет лакса паста (зависи колко обичате люто)
- 200 г бобови кълнове
- 200 г спанак
- 12 пресни скариди
- 2 чаши ризото
- 250 г кокосово мляко
- 500 мл вода
- сол
Начин на приготвяне:
1. Обелете скаридите и ги потопете в тенджера с кокосовото мляко и водата. Оставете да заври.
2. Добавете лакса пастата и оставете да къкри още 10 минути. Важно: плътността на бульона трябва да е леко гъста, но все още течна. Ако е прекалено млечна, ризотото ще стане много лепкаво и мазно. Добавете сол на вкус.
3. В голям широк тиган или тиган уок, изпържете ризотото със зехтин, докато зърната станат прозрачни. Изсипете 1/3 от бульона в уока, разбъркайте и оставете да заври. После изсипете още 1/3, пак разбъркайте и пак оставете да заври. Разбъркайте пак, намалете температурата до къкрене и покрийте.
4. Тук е малко по-трудната част: бъркайте на всеки 2-3 минути, за да може ризотото да не залепва по дъното. Когато течността намалее, добавете бульон така, че ризотото да е покрито с него. Сипвайте, докато ризотото се свари наполовина (зърната да са леко твърди при захапване). Би трябвало да отнеме от 10 до 15 минути.
5. Сложете скаридите, бобовите кълнове и бъркайте добре. Добавете бульон, ако течността намалее много. Когато ризотото стане с леко кремообразна текстура и е меко, но не много, значи е готово.
6. Изключете котлона, добавете спанака и разбъркайте добре – той ще се спаружи веднага от температурата. Сервирайте в хубави купички. Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ