Индийски ориз Кичури
Пикантен ориз по индийски с боб.
Необходими продукти:
- 500 г ориз
- 500 г боб мунг дал (печен)
- 4 шушулки канела с дължина 2,5 см
- 4-5 цели зърна кардамон
- 4-5 цели зърна карамфил
- щедра щипка кимион
- 2 дафинови листа
- 4 см дълго парче джинджифил, фино нарязано
- 2 цели зелени чилита
- 1,5 ч.л. куркума на прах
- 60 мл синапено олио
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Първо изплакнете ориза и го оставете да се отцеди в гевгир. Бобът се измива и се пече докато получи хубавия си аромат, който много прилича на този на суровия.
2. Сгорещете вода в чайника, но без да завира. Когато добавяте топла вода, а не студена, ще улесните процеса на готвенето.
3. Сложете олио в тенджера с дебело дъно и след като се сгорещи, сложете целите зърна подправки с дафиновите листа. Когато започнат да се разпукват и да освобождават ароматите си, добавете кимиона и джинджифила и гответе като разбърквате, докато усетите характерния аромат на ядки на джинджифила.
4. Добавете ориза в олиото и пържете 2-3 мин.
5. Добавете препечения боб и куркумата на прах, след като сложите и малко гореща вода. Нивото на водата не трябва да е повече от 4 см над ориза и боба.
6. След като варивата омекнат, добавете целите зелени чилита, сол и захар на вкус и малко преди да свалите ястието от огъня, добавете гарам масала на прах.
7. Ястието се гарнира с пържени разполовени картофи, пиле, червено месо или пържена риба, понякога яйца или друго по ваш вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ