Регистрация

Индийски ориз Кичури

Индийски ориз Кичури
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 5400

Пикантен ориз по индийски с боб.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г ориз
  • 500 г боб мунг дал (печен)
  • 4 шушулки канела с дължина 2,5 см
  • 4-5 цели зърна кардамон
  • 4-5 цели зърна карамфил
  • щедра щипка кимион
  • 2 дафинови листа
  • 4 см дълго парче джинджифил, фино нарязано
  • 2 цели зелени чилита
  • 1,5 ч.л. куркума на прах
  • 60 мл синапено олио
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

1. Първо изплакнете ориза и го оставете да се отцеди в гевгир. Бобът се измива и се пече докато получи хубавия си аромат, който много прилича на този на суровия.

2. Сгорещете вода в чайника, но без да завира. Когато добавяте топла вода, а не студена, ще улесните процеса на готвенето.

3. Сложете олио в тенджера с дебело дъно и след като се сгорещи, сложете целите зърна подправки с дафиновите листа. Когато започнат да се разпукват и да освобождават ароматите си, добавете кимиона и джинджифила и гответе като разбърквате, докато усетите характерния аромат на ядки на джинджифила.

4. Добавете ориза в олиото и пържете 2-3 мин.

5. Добавете препечения боб и куркумата на прах, след като сложите и малко гореща вода. Нивото на водата не трябва да е повече от 4 см над ориза и боба.

6. След като варивата омекнат, добавете целите зелени чилита, сол и захар на вкус и малко преди да свалите ястието от огъня, добавете гарам масала на прах.

7. Ястието се гарнира с пържени разполовени картофи, пиле, червено месо или пържена риба, понякога яйца или друго по ваш вкус.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 30-35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта