Пържен дроб с лук и масло
Дроб в масло с лук и лют пипер.
Необходими продукти:
- 800 г черен дроб
- 210 г масло
- 5 с.л. олио
- 2 глави лук
- сол и пипер на вкус
- лют пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Дроба разрежете на две по-тънки парчета по дължина. Ако е прекалено дебел, ще остане суров в средата, а отвън ще прегори. След това разделете на по още 2 получените парчета, но вече по ширина. Трябва да се получат четири порции по около 200 грама всяка.
2. Лука нарежете на шайби.
3. В тиган сгорещете 1 с.л. олио и разтопете в нея 25 грама от маслото. Сложете първото парче дроб откъм страната, която е гладка надолу (не откъм разреза). Гответе около 5 минути на умерен огън. Обърнете дроба, добавете още 25 грама масло и гответе още 5 минути. Можете леко да разрежете първото парче в средата, за да проверите дали това време е достатъчно.
4. Извадете в чиния и действайте с останалите три парчета по същия начин. Овкусете месото със сол и пипер след изваждане.
5. В касерола с капак сгорещете 1 с.л. олио и разтопете в нея 10 г масло. Добавете лука и пържете докато стане прозрачен. После затворете капак и оставете да се задуши за няколко минути. Махнете от огъня и подправете с лют пипер. Разпределете върху дроба.
6. Сервирайте докато ястието е топло. Пасва си с гарнури от варени каторифи или ориз, пресни зеленчуци, задушени гъби и определено върви с чаша червено вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ