Дроб Строганов със сметана
Черен дроб със сметана и гъби.
Необходими продукти:
- 500 г черен дроб
- 100 г масло
- 2 с.л. олио
- 3 глави лук
- 250 г гъби
- 1 голяма кофичка заквасена сметана (400 мл)
- 1 с.л. доматен концентрат
- 1 с.л. брашно
- 50 мл месен бульон или вода
- сол и пипер на вкус
- зеленина по избор - босилек, магданоз или розмарин
Начин на приготвяне:
1. Дроба нарежете на лентички и овкусете със сол и пипер. В тиган сгорещете 1 с.л. олио, разтопете в нея 50 г масло и запържете в тази мазнина дроба докато се запечата хубаво от всички страни. Извадете от тигана и заделете в чиния.
2. В същия тиган добавете още 1 с.л. олио и разтопете в нея 30 г от маслото. Запържете в него обеления и наситнен лук докато стане прозрачен. Добавете гъбите, нарязани на тънки полумесеци и гответе докато омекнат. Извадете при дроба.
3. И пак в този тиган, без да миете и почиствате, разтопете останалите 20 грама масло. В тях запържете супената лъжица брашно. Щом започне да потъмнява, постепенно налейте бульона или водата, като внимавате да не останат бучки. После прибавете и доматения концентрат.
4. Върнете лука с гъбите и дроба в тигана. Овкусете със сол и пипер. Добавете прясната подправка, която сте си избрали, и залейте със заквасената сметана. Дръжте на слаб огън, така че да не кипне в продължение на 10-тина минути.
5. Сервирайте с поръска от още наситнена прясна зеленина по избор.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ