Пържени филийки с доматен сос и яйца
Поширани яйца с доматен сос върху пържени филийки.
Бон Апети
Излъчен на 21.06.2017
Страхотна идея за обяд дават Лора и Стоян като изключват месото от менюто на основното прихапване, заменяйки го обаче с елегантна комбинация от хляб, яйца и сос. Ястието е трикомпонентно, а най-пипкавата част от него е направата на соса, който трябва да прекара доста време на котлона, за да се превърне във вкусна идилия.
Ясно е, че се захващаме първо с него като почистваме течната сърцевина на килограм домати, заливаме ги с мед и ги запичаме на фурна докато се карамелизират. А докато основата на домашното доматено пюре се готви, преминаваме към останалите зеленчуци в него - това са целина, моркови и лук, които се наситняват и се запържват в олио. След това се добавя балсамов оцет, после и зеленчуков бульон, дафинов лист, риган и изпечените домати, чиято ципа е добре да отстраните преди да ги сложите при другите зеленчуци. Сосът се оставя да къкри до редуциране, а през това време се захващаме с останалата част от ястието.
Хапвали ли сте пържени филийки в масло? Хлябът става много ароматен и с приятен маслен дъх. Именно такива правим за канапе на днешното ястие, а след като са готови, ги разполовяваме на триъгълници и редим в чинии. Върху тях се слагат по 2-3 поширани яйца, като е важно да ги готвим във вода под точката на кипене. В нея се добавя оцет и сол - правило, което е хубаво да не забравяте. Степента на сготвеност на яйцата зависи от вашите предпочитания - можете да ги оставите много рохки или да ги държите във водата докато жълтъкът им стане твърд. А на финала се пюрира доматения сос и с него се залива ястието.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ