Пълнени картофи с гъби и бекон
Картофени кошнички с плънка от кашкавал, бекон, гъби и лук.
Необходими продукти:
- 4 големи картофа
- 200 г бекон
- 20 г масло
- 1 глава лук
- 150 г гъби
- 2 скилидки чесън
- 200 г кашкавал
- 8 с.л. мляко или сметана
- 2 с.л. галета
- сол и пипер на вкус
- листенца магданоз за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте добре и намазнете без да белите. Пуснете да се запекат на фурна за 40-тина минути до час. Можете и да ги сварите за по-лесно, но вкусът става различен.
2. Докато картофите се готвят, запечете бекона на сух тиган, извадете върху домакинска хартия и след като се охлади нарежете на малки кубчета.
3. Рендосайте си кашкавала. Гъбите почистете и нарежете на кубчета, лука и чесъна наситнете.
4. В тигана от пърженето на бекона сгорещете маслото и гответе в него лука и чесъна до прозрачност. Добавете гъбите и гответе докато омекнат. Овкусете със сол и пипер.
5. Изпечените или сварени картофи разполовете и с лъжица внимателно огребете сърцевината. Можете да я намачкате и оформите на топчета които да смесите с малко масло и кашкавал и също да запечете след това. Така няма да се изхвърля храна и ще имате още едно апетитно мезенце.
6. В изгребаните картофи сложете по малко масло. Поръсете сол и пипер, след това разпределете бекона, после кашкавал, после гъбената запръжка, следва още кашкавал, заливка от по 1 с.л. мляко или течна сметана и поръска от щипка-две галета.
7. Запечете на фурна за 15-тина минути и след това поръсете и останалия кашкавал и по желание украсете с листенце магданоз. Много е красиво и е доста вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ