Регистрация

Пролетен ягодов сладкиш

Пролетен ягодов сладкиш
Трудно   |   Порции 10-12   |   Видяна: 2579

Сложен и изискан кейк с плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти

За сладкиша:

  • 5 ч.ч. брашно
  • 2 с.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ½ ч.ч. кисело мляко
  • белтъците на 8 големи яйца
  • 3 ч.ч. захар
  • 4 ч.л. настъргана лимонова кора
  • 2 бучки масло със стайна температура (около 240 гр.)
  • 1 ч.л. лимонова/ ванилова есенция
  • ягоди

За масления крем:

  • 1 ч.ч. захар
  • белтъците на 4 големи яйца
  • 3 бучки (360 г) масло със стайна температура
  • ¼ ч.ч. пресен лимонов сок (от 2 големи лимона)
  • 1 ч.л. ванилова есенция

За украсата:

  • ягоди

Начин на приготвяне:

1. Включете печката да се загрява до 180°C. Намажете с масло две квадратни форми за торта и постелете дъното на всяка от тях с намазана с масло хартия за печене или восъчна хартия. Сложете формите за торта в печката. Ако нямате две форми за торта, просто разделете тестото на две половини и печете двата блата един след друг.

На сладкиша:

1. Отделете белтъците от яйцата. Оставете ги настрана.

2. Пресейте брашното, бакпулвера и солта.

3. Сложете захарта и лимоновата кора в купата на миксер и ги омесете с пръсти, докато захарта се овлажни и започне да ухае приятно.

4. Добавете маслото и започнете да разбивате с миксера на средна скорост за 3 минути, докато маслото и захарта образуват лек крем.

5. Добавете, докато разбивате, лимоновата есенция и след това добавете една трета от брашнената смес, като все още разбивате на средна скорост.

6. Добавете половината мляко, след това добавете половината от останалата суха смес, докато се смесят.

7. Добавете останалата част от млякото, като разбивате, докато сместа стане хомогенна. След това добавете последната част от сухите съставки.

8. Най-накрая разбивайте сместа 2 минути, за да се смесят напълно всички съставки и тя да се надигне.

9. Внимателно добавете белтъците и разбъркайте. Не прекалявайте.

10. Разпределете получената смес в двете форми за торта и загладете повърхността им с шпатула.

11. Печете 30-35 мин., докато блатовете се надигнат и заприличат на дунапрен. Можете да проверите дали блатовете са опечени, като ги прободете с нож по средата. Ако ножът излезе чист, значи блатовете са опечени.

12. Извадете блатовете от печката и ги оставете да изстинат за около 5 минути. След това отделете блатовете от формите, като прокарате нож по ръбовете им. Отстранете хартията за печене.

13. Обърнете блатовете и ги оставете да изстинат на стайна температура (изстиналите блатове може да се увият плътно с найлон и да се съхраняват на стайна температура цялата нощ или да се замразят до два месеца).

На масления крем:

1. Сложете захарта и белтъците в купа. Сложете купата в тава с вряща вода и разбивайте непрекъснато, като държите сместа на огъня, докато стане гореща (около 3 минути).

2. Захарта трябва да се е разтворила и сместа ще заприлича на гладък бял крем.

3. Махнете купата от огъня.

4. С миксер разбийте крема на средна скорост, докато изстине (около 5 минути).

5. Започнете да добавяте маслото бучка по бучка, като разбивате през цялото време до получаване на гладка смес.

6. Когато изсипете цялото масло, разбийте крема на средна скорост, докато се сгъсти и стане много гладък (6-10 минути).

7. През това време масленият крем може да се пресече или да се раздели – просто продължавайте да го разбивате и той ще стане отново хомогенен.

8. Докато разбивате на средна скорост, постепенно добавете лимоновия сок, като изчаквате да се абсорбира, преди да добавите още. Добавете ванилията.

9. Трябва да получите гладък, лъскав, кадифен, бял маслен крем. Сложете пластмасов капак върху повърхността на крема и го оставете да постои така за малко.

Сглабяне на сладкиша:

1. С остър, назъбен нож разрежете хоризонтално всеки блат през средата.

2. Сложете едината половина на блата върху картонена кутия за торта или чиния за торта, оградена с восъчна хартия или хартия за печене.

3. Намажете блата с малко от масления крем и след това наредете нарязани на филии ягоди.

4. Отгоре сложете другата половина на блата, намажете с маслен крем, наредете ягоди и повторете същото и с третия слой.

5. Сложете последния слой блат с разрязаната страна надолу. Намажете го отгоре и отстрани с останалия маслен крем. Наредете ягоди отгоре.

Сервирайте:

1. Най-добре е да оставите сладкиша да се охлади за няколко часа в хладна стая. Най-добре е да се сервира в деня, когато сте го приготвили.

2. Можете да го съхранявате в хладилник два дни. Преди да сервирате, изчакайте да се стопли на стайна температура.

3. Ако искате да замразите сладкиша, сложете го във фризера да се затегне, след това го увийте много добре. Така може да издържи във фризера до два месеца. Размразете го за една нощ в хладилника, докато е увит.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта