Постно ризото в доматен сос
Вегетариански ориз по италиански с бяло вино, зеленчуков бульон и доматен сос.
Безмесно ризото готви Иван Звездев в своя канал Кухнята на Звездев, за да разкрие някои от тайните на апетитното италианско ризото. Рецептата е съвсем семпла, а 4 порции от ястието са готови за по-малко от половин час. Затова ако искате бърза вечеря в италиански стил, опитайте с тази рецепта.
Чесънът се наситнява, а оризът НЕ се мие. В тиган се сгорещява зехтин и чесънът се пържи за минута. После се добавя ориз от сорт, подходящ за ризото. Кои са тези видове - гледайте във видеото. След леко запържване на зърната се налива сладникаво бяло вино. Щом се абсорбира от ориза, се изсипва доматения сос и постепенно се добавя врял бульон. Идеята е ястието да стане с кремообразна текстура. По правило се готви точно 17 минути. Зърната трябва да останат ал денте - леко хрупкави в сърцевината си.
На финала италианската гозба се подправя с босилек - сух или пресен, добавя се сол при нужда и по желание кедрови ядки, пекнати на сух тиган, за да разкрият ароматите си. Ако не държите да е постно, можете да спазите традицията, добавяйки настърган пармезан, който създава приятна спойка и завършеност на вкуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ