Постен карфиол в доматен сос
Доматен сос с карфиол за гарнитура или като зимнина.
Необходими продукти:
- 1 кг карфиол
- 750 г домати
- 20 г сол
- 20 г захар
- 5 зърна черен пипер
- кимион и кориандър на вкус
- вода
- лимонтозу
Начин на приготвяне:
1. Карфиола разделете на цветчета. Измийте ги. Кипнете 1 литър вода с 1 с.л. лимонтозу и щом заври, пуснете цветчетата в нея за 3 минути. След това излейте в гевгир и шокирайте под течаща студена вода.
2. Доматите обелете, нарежете на кубчета и подгрейте до кипване. Добавете солта, захарта и пдправки на вкус. 2 минути след като разбъркате подправките, можете да добавите и карфиола. Гответе още 5 минути.
3. Сервирайте с поръска от пресен магданоз, а ако не сте на вегански режим, можете да рендосате кашкавал отгоре.
* Можете също така да добавите 2 с.л. оцет в ястието преди да го махнете от котлона. След това да прехвърлите в стерилизирани буркани, да покриете с капачките и да кипнете във вода за 15 минути. После завъртате капачките и имате готово ястие в буркани за когато ви потрябва.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ