Постен гювеч с картофи, зеленчуци и билки
Задушени картофи с тиквички, моркови, лук, чушка, босилек и чесън.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 1-2 глави лук - около 150-180 г общо
- 2 моркова - около 300 г общо
- 500 г картофи
- 1 голяма или 2 по-малки сладки червени чушки - около 180 г общо
- 300 г твърди червени домати
- 300 г тиквички
- листата на връзка магданоз
- 20-тина г листа пресен босилек
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 скилидка чесън
Начин на приготвяне:
1. Моркова нарежете на малки кубчета, лука обелете и наситнете. На кубчета, по-малки от средна хапка, нарежете обелените картофи.
2. Сгорещете в тиган с незалепващо покритие и диаметър 28 см. олиото и запържете лука на умерен огън за минута. Добавете морковите и гответе още 2 минути. Вкарайте и картофите в тигана и гответе 15 минути като леко намалите огъня и разбърквате периодично.
3. През това време нарежете на ситно чушката и доматите. Тиквичките нарежете на по-големи от картофите парчета и разпрострете най-отгоре върху ястието.
4. Сложете капак и оставете ястието на котлона за 25-30 минути като от време на време проверявате да не загори.
5. Измийте и наситнете заедно листата магданоз и босилек. Добавете в тях намачкания чесън, сол и пипер и разбъркайте.
6. Изсипете листната смес при зеленчуците след като са се сготвили, размешайте, опитайте на подправки и при необходимост прибавете още сол. Можете да ръснете и лют пипер, ако обичате пикантна храна. След това сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ