Гювеч със зелен фасул, гъби и домати
Зеленчуци и гъби в гювеч със сметаново-доматен сос.
Необходими продукти:
- 500 г зелен фасул
- 500 г домати
- 300 г гъби
- сол и пипер на вкус
- 300 мл течна готварска сметана (може и растителна, ако искате ястието да е веганско)
- 2 с.л. брашно
- кашкавал по желание
- магданоз за поръсване преди сервиране
Начин на приготвяне:
1. Измийте шушулките зелен фасул и ги накършете на 2-3 части. В момента на българския пазар навлиза т.нар. "кенийски зелен фасул", който е крехък и без влакна. Ако използвате него, вземете със 100 грама отгоре. Накършените шушулки прехвърлете в земен гювеч.
2. Доматите обелете и рендосайте. Овкусете със сол и пипер получената доматена каша и с нея залейте ястието.
3. Гъбите измийте, нарежете на едро и прибавете в гювеча.
4. Подгрейте сметаната до точката на кипене. Гребнете част от нея и разбийте в нея брашното. После на тънка струйка налейте към останалата сметана, като внимавате да не се образуват бучки. С получения сгъстител залейте гозбата и разбъркайте.
5. Захлупете с капака на гювеча и пуснете да се пече в студена фурна на 200 градуса за 45 минути. Вместо гювеч можете да използвате и йенска тенджера с капак.
6. Махнете капака и поръсете с рендосан кашкавал, ако не държите ястието да е веганско. Допечете без капак за 5 минути.
7. След изваждане от фурната поръсете с наситнен пресен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ