Регистрация

Пица по аржентински

Пица по аржентински
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 2039

Пица с аншоа, сирене и картофи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 кг брашно
  • 60 г активна прясна мая или 3 пакетчета суха мая
  • щипка сол
  • вода

За плънката:

  • 5 средни глави лук, наситнени
  • ½ ч.ч. зехтин
  • 1 консерва (800 г) домати, белени
  • 4 ч.ч. сварени картофи, нарязани на филийки или на кубчета
  • сол и пипер
  • 10 солени филета аншоа, измити (по желание)
  • ½ ч.ч. настъргано + ½ ч.ч. нарязано на кубчета сирене
  • ½ ч.ч. галета
  • ¼ ч.л. риган
  • 4 с.л. зехтин за печене

Начин на приготвяне:

На тестото:

1. В купа, смесете ½ ч.ч. топла вода с маята.

2. Прибавете ½ ч.ч. брашно и смесете до получаването на меко тесто.

3. Ако е прекалено сухо, прибавете още вода, а ако е твърде течно, прибавете още брашно.

4. Заделете покрито на топло.

5. След 45 мин. - 1 час смесете втасалото тесто с останалото брашно, прибавете още хладка вода, щипка сол и омесете еластично тесто, като за хляб.

6. Направете на топка и срежете през горната част лекичко, за да втаса отново. Покрийте и оставете да удвои обема си за 1 - 2 часа.

На плънката:

1. В тенджерка, на умерен огън, сгорещете 4 с.л. зехтин с лука и прибавете щипка сол. Сотирайте за 5 - 7 мин. докато лукът пусне течността си. Сложете в гевгир и отцедете.

2. В тенджерка, на умерен огън, сгорещете 4 с.л. зехтин с отцедения лук за 5 мин. или до леко златисто, като разбърквате почти непрекъснато.

3. Междувременно отцедете доматите и ги нарежете на половинки.

4. Прибавете ги при лука.

5. Намалете котлона до слаб, прибавете сол и пипер на вкус и оставете да къкри за още 10 мин. или до абсорбиране на цялата течност, като разбърквате. Заделете и ако е прекалено течно, отцедете част от течността.

На пицата:

1. Когато тестото е готово, го разделете на две.

2. Омесете за кратко всяка половинка и разточете едната в намаслена тавичка за печене. Оставете другата покрита с влажна кърпа.

3. Тестото трябва да се подава леко от ръбчетата на съда.

4. Полейте със соса и разпределете равномерно картофите и настърганото сирене.

5. Притиснете кубчетата сирене и аншоата в соса и поръсете с риган.

6. Навлажнете ръбчетата тесто с вода и разточете останалото тесто, за да покриете плънката с него.

7. Слепете и притиснете краищата.

8. Набодете повърхността с вилица, за да излиза парата.

9. Полейте с 2 с.л. зехтин, поръсете с галетата и с останалите 2 с.л. зехтин.

10.  Печете в предварително загрята на 200ºС фурна за 15 мин., завъртете тавичката и печете още 15 - 20 мин. до златисто-кафяво.

11.  Поднесете горещо. 

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта