Пиле с консервирани лимони и кус-кус
Пилешко с нетрадиционна гарнитура.
Необходими продукти:
- 4-5 четвъртинки консервирани лимони (около 1 1/4 лимон), нарязани на малки парчета
- 1 глава лук, нарязан
- 1 с.л. джинджифил и 1 с.л. куркума
- 500 г пилешко, обезкостено, нарязано на не много малки парчета
- зехтин
- 10 маслини
- не е необходима сол, тъй като лимоните имат достатъчно
Начин на приготвяне:
На консервираните лимони:
1. Срежете лимона почти наполовина, като оставите двете части свързани. Направете същия разрез и перпендикулярно, така че да се получат 4 парчета, но свързани от кората на лимона.
2. Добавете колкото се може повече сол.
3. Сложете в стъклен буркан с винтова капачка.
4. Пригответе по същия начин останалите лимони и ги сложете в буркана, колкото побере (около 6 лимона в 1-литров буркан).
5. Добавете лимонов сок от други лимони, докато покриете тези в буркана.
6. Добавете още сол.
7. Затворете хубаво с капачката.
8. На всеки 1-2 дни за около седмица добавяйте още сол.
9. Оставете на сухо, хладно и тъмно място за 4-6 седмици.
На пилето:
1. Запържете пилето в зехтин докато побелее месото.
2. Извадете пилето и го заделете със соса.
3. Запъжете глава лук в 1 с.л. зехтин.
4. Добавете джинджифила и куркумата, заедно с малко пипер и разбъркайте за около 1 мин. (внимавайте да прегорите куркумата).
5. Добавете пилешкото, 1 ч.ч. (250 мл) вода, лимоните и 1 с.л. от соса им.
6. Оставете на слаб огън за 20 мин.
7. Поднесете с кус-кус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ