Пилешки гърди с лук в сметанов сос
Пилешко филе в сметанов сос с чесън и лук.
Необходими продукти:
- 30 г масло
- 250 г лук
- 5 скилидки чесън
- 1 с.л. брашно
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. подправка по избор от изброените - кориандър, кимион или мащерка
- 1/2 ч.л. лют пипер
- сол на вкус
- 300 мл течна млечна готварска сметана
- 300 мл пилешки бульон (можете да разтворите кубче във вода)
- 800 г пилешко филе, парчета пилешки гърди или пържоли от гърди
- листа пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на полумесеци и след това поразделете на влакна. Скилидките чесън нарежете на тънки шайби.
2. Сгорещете маслото на умерен огън в голям тиган с дълбоки бордове и запържете лука за 3 минути. Добавете чесъна, гответе и бъркайте още 2-3 минути. Поръсете брашното и бъркайте минута.
3. Овкусете с черен и лют пипер, сол и подправка по избор. Налейте сметаната и кипнете. Сипете и бульона, разбъркайте и кипнете отново.
4. Пилешкото филе оставете на големи парчета. Ако са цели гърди, можете да разрежете през средата на дебелината, за да се изтънят леко. Набутайте месото в къкрещия сос, намалете огъня на умерен към слаб и сложете капак. Оставете да се готви 5-6 минути.
5. Обърнете с щипки месото и пак натикайте в соса. Сложете отново капака и гответе още толкова време или докато не прецените, че е готово.
6. Махнете от котлона, поръсете с наситнени листа пресен магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ