Пилешки бутчета фрикасе ала Чико
Пилешки хапки, поднесени в брашнен сос с масло.
Необходими продукти:
- 2 горни пилешки бутчета
- 4 с.л. брашно
- 40 мл масло, олио или зехтин
- универсална подправка на вкус (вегетина, пикантина или друга по избор)
- 1 яйце
- къри на прах
- червен пипер
- лимонтозу
- вода
Начин на приготвяне:
1. Сложете месото да се вари около час на умерен огън, като сипете толкова вода, колкото ще ви е нужна за бульона. За да ви ориентирам, ще споделя, че аз го правя с 2 литра.
2. След като бутчетата са готови, отделете бульона, обезкостете и нарежете месото на ситно. Прецедете бульона.
3. В дълбок тиган сложете мазнината (масло, олио или зехтин по ваш избор) и запържете мръвките до почервеняване.
4. С помощта на решетъчна лъжица отстранете месото от тигана и запържете за половин минута брашното. След това изсипвайте в него бульона при непрестанно бъркане. Ако тиганът не е тефлонов, използвайте готварска тел – става най-добре.
5. Щом започне да се сгъстява, добавете подправки на вкус. Ако искате да сложите още някоя, освен изброените – експериментирайте смело. Оставете да покъкри за 5 мин., но не забравяйте да бъркате.
6. Отстранете от котлона и оставете да застине малко. После добавете разбитото яйце и щипка лимонтозу.
7. Добавете и месото и сервирайте с гарнитура по избор.
Според моите близки това е едно от коронните ми кулинарни произведения и винаги харесват когато го готвя.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ