Пиле фрикасе с гъби, сметана и бяло вино
Пилешки хапки с бяло вино в сос с гъби и сметана.
Необходими продукти:
- 800 г пилешко филе
- 2 с.л. брашно
- 2 с.л. олио
- 50 г масло
- 1 глава лук
- 250 г печурки - пресни
- 150 мл бяло сухо вино
- 150 мл пилешки бульон
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/4 ч.л. индийско орехче
- 1-2 клонки мащерка
- 150 мл сметана - готварска, млечна, незаквасена
- връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Пилешките гърди нарежете на хапки, гъбите на едро, а лука - на кубчета.
2. Поръсете пилешкото с брашно и разбъркайте, за да полепне по месцата.
3. Сгорещете олиото в голям тиган и запържете пилешките месца на силен огън за по 2 минути от страна, като обръщате.
4. Извадете хапките в отделен съд и намалете огъня на умерен. По дъното на тигана би трябвало да са останали загорели късчета брашно. Не ги чистете. Сложете маслото върху тях и бъркайте докато се разтопи. След това изсипете лука и гответе 3 минути докато стане прозрачен.
5. Намалете още малко огъня, прибавете гъбите и гответе докато омекнат - 3-5 минути. Залейте с бялото вино.
6. Щом виното заври добавете пилешките късчета и залейте с бульона. Овкусете със сол, пипер и индийско орехче и пуснете клонките мащерка. Оставете да се готви 5-6 минути след кипване.
7. Налейте сметаната, оставете да се подгрее без да кипва, но да е близо до точката на кипене и махнете тигана от котлона.
8. Извадете клонките мащерка, добавете листата на 2/3 връзка магданоз (наситнени) и разбъркайте. Оставете да почива 3-4 минути. След това поръсете с останалия магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ