Пиле фрикасе с чесън и кисело мляко
Пилешко в млечен сос с жълтъци и брашно.
Рецептата за Пиле фрикасе идва от френските земи преди повече от 700 години, когато ястието е приготвяно с птици или зайци в брашнен сос с бульон. Днес вече е мултинационално, като всеки добавя подправка с регионален привкус. Как се прави семпло пиле фрикасе, показват в канала Dazzle Spoon, готвейки ястието без излишни помпозности.
Цяло пиле се почиства от перушината и се слага в тенджера. Залива се с около 2 литра вода, така че да го покрие. По желание можете да сложите парчета моркови, лук, чесън, целина, за да стане по-ароматен бульона. После варите на умерен огън до хубаво разваряване на всички части от месото.
Пилето се охлажда и се накъсва на хапчици. В тенджера се сгорещява олио, в него се разтапя масло и се запържва брашно до леко позлатяване. После постепенно се налива половината от пилешкия бульон, добавя се месото, сипва се и останалия бульон, овкусява се със сол, пипер и други подправки по желание и се готви до сгъстяване.
В купа се разбиват жълтъци с кисело мляко, подправя се с намачкан чесън, темперират се с част от бульона на готвенето и се добавят в ястието. Разбърква се и се снема от огъня. Готово е за сервриране - с хляб, картофено пюре или бял ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ