Пилешка яхния с топено сирене в доматен сос
Яхния "Хрисула" с пилешки гърди в йенска тавичка, по идея на Марчела Саватова.
Необходими продукти:
- комплект пилешки гърди
- 1 пушено сирене
- 2 големи консерви обелени домати на парчета.
- 1 голяма глава зрял лук
- 3 скилидки чесън
- 1 с.л. доматено пюре
- щипка чубрица
- щипка риган (любимата подправка на доматите)
- 3-4 листа босилек (ако нямате, не е проблем)
- 4 с.л. зехтин (в краен случай може и олио, но няма да е така вкусно и здравословно)
- сол и черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сварете пилешките гърди да готовност за около 15-20 мин.
2. Подгответе йенска тавичка и сложете всички продукти в нея. Първо накъсайте на парчета пилешките гърди. Изсипете при тях двата буркана с домати, лъжицата доматено пюре, зехтина, нарязания на ситно лук и чесън. Овкусете със сол, червен и черен пипер, както и добавете щипка чубрицата и риган. Ако имате босилек, прибавете няколко листа, ако нямате - не е проблем. Всичко това разбъркайте и добавете към него нарязаните парчета с топеното сирене. (Може да сложите всякакво топено сирене, просто не го щадете, защото ще направите компромис с вкуса.)
3. Печете във фурна под капак на 180-200 градуса за около 1 час.
Ястието е много вкусно както топло, така и студено. Може да си топите в него с парче хрупкав селски хляб. Експериментирайте с различни видове топени сирена. Не е задължително да използвате само пилешки гърди, ястието става страхотно и с други части от тази птица. Отдайте се на въображението си и няма да сбъркате!
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ