Пилешки хапки с фъстъчено масло
Фъстъчено пиле в сос от фъстъчено масло със соев сос и добавка на зеленчуци.
Необходими продукти:
- 900 г пържоли от пилешкии бутчета без кожа и кост
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1/3 ч.л. лют пипер
- 3 с.л. олио
- 1 голяма глава лук
- 4-6 скилидки чесън
- 900 мл вода
- 250 г фъстъчено масло
- 200 мл светъл соев сос
- 1 червена и 1 зелена сладка чушка
- 2 малки тиквички
- 100 г белени фъстъци (може печени, сушени или сурови)
- листенца магданоз
Начин на приготвяне:
1. Пилешките пържоли разрежете на парчета колкото 3 хапки всяко. Изсипете в купа, поръсете със солта, сладкия пипер, кориандъра и лютия пипер. Оставете настрана.
2. Лука нарежете на немалки кубчета, а чесъна силно наситнете.
3. Сгорещете олиото на силен огън в голям тиган. Изсипете мръвките, гответе и бъркайте 6 минути докато се запечатат. Извадете с щипки и на намалете огъня на среден.
4. Изсипете лука в тигана, бъркайте три минути, след това добавете чесъна и гответе още 1 минута.
5. Налейте водата - добре е ако е вряла или поне много топла. Добавете фъстъченото масло и бъркайте докато се превърне в гладък сос.
6. Налейте соевия сос и щом сместа кипне, върнете месцата в нея. Оставете да се готвят 10-15 минути под капак като леко намалите огъня, за да стане умерен към слаб.
7. През това време почистете чушките и ги нарежете на кубчета. Тиквичките разполовете по дължина, след това всяка половина разполовете по дължина на четвъртини и нарежете на кубчета.
8. Прибавете зеленчуците в ястието, прибавете фъстъците, разбъркайте и оставете да се готви под капак 25 минути.
9. Прехвърлете в индивидуални порции, поръсете с фъстъци и листа магданоз за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ