Пилeшка яхния с чушки и маслини
Пилешки бутчета с ориз и стафиди.
Необходими продукти:
- ½ чаша брашно
- 1 ч. л. червен пипер (или друг по ваш избор)
- сол/пипер
- 16 обезкостени пилешки бутчета без кожа
- 3 с. л. зехтин
- 3 червени чушки (камби), нарязани на ленти, с извадени семки
- 3 зелени чушки, нарязани на ленти, с извадени семки
- 4 счукани скилидки чесън
- 2 чаши пилешки бульон
- 2 чаши маслини без костилки (аз използвам каламата)
- ½ чаша стафиди
- 2 чаши дългозърнест бял ориз (*готви се в съответствие с инструкциите)
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете брашното, 1 ч.л. сол, ½ ч.л. черен пипер и червения пипер. Добавете парчетата пиле и ги овъргаляйте, докато сместа ги покрие.
В голяма тенджера (чугунена, с дебели стени), нагрейте, при средна температура, 1 с. л. зехтин и запържете пилешкото месо до кафяво за около 6-8 минути.
Прехвърлете парчета в чиния и оставете настрана.
Сложете чушките, чесъна, ½ чаша бульон, ½ ч. л. сол и ¼ ч.л. черен пипер в тенджерата.
Пържете, като остъргвате запечените кафяви парченца от дъното на съда, в продължение на 4-6 минути.
Добавете маслините, стафидите и останалата 1½ чаша бульон и оставете да заври. Поставете пилешките бутчета в тенджерата, сложете капака и оставете да ври на слаб огън 15 минути.
Отхлупете и оставете да къкри за около 15-20 минути, докато пилешкото месо се свари напълно и сосът се сгъсти леко. 20 минути преди яхнията да стане готова, пригответе и *ориза, в съответствие с инструкциите за готвене.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ