Регистрация

Печен лук с масло и розмарин

Печен лук с масло и розмарин
Лесно   |   Порции 9 броя   |   Видяна: 1417

Мариновани глави лук с оцет и подправки на фурна.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 9 глави бял лук
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. лют пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. розмарин (може да използвате пресен или сух)
  • 4 с.л. кафява захар
  • 250 мл оцет
  • 250 мл вода
  • 90 г масло + още розмарин

Начин на приготвяне:

1. Махнете само най-външните люспи на лука. Нека останат 1-2 люспички, за да придържат главите цели. След това отрежете долния и горния край на всяка главичка.

2. Изберете си тава, в която главите се подреждат сравнително плътно една до друга и не остават много луфтове. На дъното ѝ поръсете 3 с.л. кафява захар, солта, лютия и черния пипер и розмарина. Залейте с оцета и водата и разбъркайте.

3. Подредете главите лук в тази смес. Трябва да ги покрива поне малко над средата. Приберете в хладилник за 12 часа.

4. Обърнете всяка глава, за да полегне в маринатата от ненапоената си страна. След това сложете по 10 г масло върху всяко лукче и поръсете с листенца розмарин.

5. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. След това извадете, поръсете с 1 с.л. кафява захар и върнете в печката за още 10 минути.

6. Поднесете като гарнитура или предястие, по желание с 1 ч.л. заливка от отделилия се в тавата сос и розмарин за украса.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 13 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта