Печено свинско със зеленчуци, горчица и ядки
Вкусно прасенце с екзотични подправки.
Необходими продукти:
За соса с горчица:
- 1 с.л. зърнеста горчица
- 1 с.л. сладко от кайсии
- половин шепа ядки от кукуи (или макадамия)
- 1 с.л. неподсладен ябълков сос
- 1 ч.л. лимонов сок
- прясно смлян черен пипер
- сол
За месото със зеленчуци:
- 600 гр свинско филе
- тиква, морков, червен лук, зелен фасул и аспержи
- сол и пипер
- горчица
- чесън
Начин на приготвяне:
На соса:
1. Препечете ядките в сгорещена фурна и след това ги счукайте в саханче наедро, така че да се усещат. На всяка 1 с.л. ядки, смесете около 2 с.л. ябълков сос (ябълки, сварени с малко подкиселена вода и смесени с лимонoв сок), 1 с.л. зърнеста горчица и 1 с.л. сладко от кайсии. Овкусете със сол и щедро количество прясно смлян черен пипер.
На месото:
1. Овкусете филето с малко сол и пипер и го намажете с горчица и чесън. След това нарежете зеленчуците на желаната големина и ги овкусете с олио, сол и пипер. Изпечете ги на 200ºC за 40 мин. (като обърнете зеленчуците след 20 мин.) без аспержите и боба. След 40 мин. добавете и тях и печете 15 мин. Запечатайте свинското в сгорещен тиган и го сложете във фурната на другия ред през последните 10 мин. от печенето. (Общо 55 мин. и всичко се приготвя по едно и също време.)
2. Нарежете месото, след като престои известно време и поднесете с готовия горчичен сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ