Регистрация

Печени картофи по шведски - хаселбек

Печени картофи по шведски - хаселбек
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 1336

Картофи на фурна с чесън и зехтин.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необхдими пордукти:

  • 600 г картофи (средно големи и сравнително еднакви; продълговати - не кръгли)
  • зехтин (около 50 мл)
  • сол на вкус

За подправката:

  • сол и пипер
  • 2 скилидки чесън
  • 60 мл зехтин
  • пресен магданоз (листа)

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре картофите, защото се готвят с обелката.

2. Подпрете един картоф на плота и от двете му страни по дължина сложете китйски клечки или по-дебели шишове. След това направете напречни разрези до клечката през 1 см. Така ще се получи традиционната форма за шведски картофи. Повторете упражнението и с останалите картофи.

3. Подредете ги с разреза нагоре в тава, застлана с хартия за пeчене. Разтворете внмателно с пръсти отделните части на картофеното ветрило и покапете вътре със зехтин. Посолете.

4. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути.

5. Направете соса като смесите намачкани скилидки чесън със сол и пипер. След това залейте със зехтина и разбъркайте.

6. Изпечените картофи полейте с получения сос като се стараете да влезе максимално дълбоко между ребрата без да се начупи картофът.

7. Сервирайте с поръска от наситнени листенца пресен магданоз като бирено мезе, предястие или красива гарнитура от картофи.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 1:10 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта