Печена патица с картофи и сини сливи
Патешко с картофи и медено-винен сос.
Необходими продукти:
- 1 патица
- 1,5 кг картофи
- сол и пипер на вкус
- няколко скилидки чесън
- 24 сушени сини сливи без костилка
- клонка розмарин
За соса:
- 50 мл червено вино
- 50 мл портокалов сол
- 2 с.л. соев сос
- 1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
1. Чесъна намачкайте в хаванче и след това добавете по около 1 ч.л. сол и черен пипер, за да се получи ченова пастичка. С нея намажете патицата вътрешно и външно.
2. 500 г от картофите нарежете на малки кубчета, а останалите - на хапки. Сливите измийте и накиснете във вряла вода за 20-тина минути.
3. Двата вида картофи поръсете със сол и пипер. Малките кубчета заедно с клонката розмарин приберете в корема на патицата. Големите, заедно със сливите разпределете в тава. Отгоре поставете патицата.
4. Печете на 200 градуса за около час или докато не прецените, че е готова. Първите 40 минути гответе като увиете тавата с алуминиево фолио.
5. Направете соса като кипнете виното с меда и портокаловия сок. Махнете от котлона и добавете соевия сос и 3 с.л. от отделилия се сос в тавата от готвенето на патицата. Този сос е особено подходящ за овкусяване на гърдите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ