Панцанела за ценители
Ястие без месо и с много босилек.
Необходими продукти:
- 1 франзела (45 см.), нарязана на кубчета от по 2 см.
- 1/3 чаша зехтин, плюс 2 с.л.
- 1 скилидка чесън
- 3 с.л. балсамов оцет
- 3 с.л. отцедени каперси, намачкани или нарязани ситно
- 750 г домати, нарязани на кубчета от по 2 см.
- 1 малка глава червен лук, нарязан на тънко
- 500 г прясна моцарела, нарязана на кубчета от по 2 см.
- ½ чаша нарязан босилек
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190 С.
2. Оваляйте хлебните кубчета в 2 с.л. зехтин, сол и пипер и ги прехвърлете в голяма плоска тавичка.
3. Запечете ги до златисто за 12 до 15 минути, като ги разбъркате веднъж по средата на печенето.
4. Пресовайте чесъна и го смесете с ½ ч.л. сол.
5. Сложете чесъна със солта в дълбока купа, прибавете към него оцета, каперсите и останалата 1/3 чаша зехтин и разбъркайте с тел.
6. Добавете крутоните, доматите, лука, босилека и моцарелата.
7. Оставете на стайна температура за 30 минути. (Можете да приготвите салатата 3 часа предварително и да я съхранявате в хладилника, но непременно я оставете да достигне стайна температура преди да я сервирате.)
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ