Паста с печен домат
Вегетарианска паста с печен домат.
Необходими продукти:
- 60 г паста по избор
- домати (около 200 г)
- 1 скилидка чесън
- 1/2 или повече с.л. босилек, нарязан на жулиени
- 1 с. л. печени кедрови ядки
- 1 с. л. бекон за шпековане
- зехтин
- сол и пипер за овкусяване
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 160°C. Измийте и нарежете домата наполовина. Не е нужно да го белите. След като се изпече кожичката се бели лесно. Сложете в тавичка за печене и поръсете със зехтин. Поръсете чесъна със зехтин и увийте с фолио. Сложете чесъна и домата във фурната и печете поне 30 мин. Доматът ще си пусне сока след 30 мин. Печете още, ако предпочитате да е по-сочен (проверете след още 20 мин.).
2. Извадете домата и чесъна. Смачкайте чесъна с гърба на лъжица в голяма купа. Ако не обичате семената, извадете ги с лъжица. Ако ги обичате, смачкайте всичко с чесън, сол, пипер и още зехтин. Заделете.
3. Сварете пастата до желаната готовност. Отцедете и смесете с доматения сос. Сложете кедровите ядки, бекона, босилека и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ