Пай от елда със сирене
Кюфтета от гречка с масло и мляко, запечени под топинг от яйца и сирене.
Необходими продукти:
- 280 грама елда
- 250 грама меко обезсолено сирене (може и извара)
- 2 яйца
- 2 с.л. захар
- 2 ч.ч. мляко
- 2 с.л. масло
- 50 мл готварска сметана или кисело мляко за сервиране
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Намачкайте сиренето с вилица или преса, добавете в него 2 с.л. захар, яйцата, сол и пипер. Разбъркайте.
2. Кипнете елдата в малко вода и щом омекне, а течността се е изпарила, добавете млякото и маслото и оставете да се готви на умерен огън.
3. Намазнете тавичка за печене. Намачкайте и елдата и я разпределете по дъното на съда. Тя трябва да служи за блат.
4. Изсипете отгоре сиренената смес и печете до готовност в средата на фурна, загрята на 200 градуса. Ще отнеме около 20 минути. (Можете да направите и като мен - аз оформих от пюрето от гречка кюфтета и отгоре им сипах от сиренената смес. Така ястието изглежда като месно, но няма и грам мръвка в него.)
5. Поднесете накъсано или нарязано на парчета със сос от сметана или кисело мляко.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ